De vraag of LED lampen insecten wel of niet aantrekken reist steeds vaak en er ontstaan verschillende discussies over het antwoord. De waarheid ligt echter in het midden. Ja, LED lampen hebben een gunstig effect op de aantrekkingskracht voor insecten. Nee, LED lampen kunnen niet helemaal voorkomen dat je niet vergezeld wordt door moeder natuur. Feit is dat geen enkele lichtbron kan voorkomen dat insecten worden aangetrokken. Maar hoe zit deze romantische relatie tussen licht en insect dan in elkaar?
Insecten worden aangetrokken door natuurlijk licht van de zon en de maan, welke hun instincten ondersteund om te kunnen navigeren. Daarnaast zijn zij gevoelig voor wisseling in temperaturen wat onder andere de aantrekking tot kunstlicht verklaard en resulteert in de zwermen die je in de avond onder de straatlicht ziet. Insecten hebben dus, net als de mens, behoefte aan warmte en licht.
Maar wat maakt het licht nou interessant voor de insecten?
Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de aantrekkingskracht van licht naar insecten toe. Een daarvan is een studie uitgevoerd door het Departement van Entomologie in Pakistan welke werd uitgevoerd om lichte insectenvallen (in plaats van pesticiden) voor de landbouwindustrie te helpen ontwikkelen. Uit dit onderzoek bleek het volgende:
In tegenstelling tot de mens kunnen insecten andere aspecten van het licht zien. In vergelijking met de mens, is dit waarneembare gedeelte, vrijwel net zo beperkt. De kleuren die zij met name zien zijn UV, groen en blauw, ook wel bekend als de koelere tinten van het lichtspectrum. Ze hebben meer moeite met de warmere kleuren als oranje, rood en geel. Zij worden dus niet perse aangetrokken door licht in het algemeen, maar door de kleurenspectrums. Als we dit verder zouden specificeren volgens het onderzoek bleek dat 22% van de insecten werd aangetrokken door blauwe tinten, 18% door wit, 10% door geel, 4,7% door groen en 2% door rode tinten.
Als we naar de golflengtes van deze kleuren gaan kijken betekend dit dus dat de kortere golflengten aantrekkelijker zijn voor de insecten. De golflengte word gemeten in nanometer en de koelere kleuren registreren 300-650 nanometer. De warmere kleuren tot UV licht meten tussen 400-800 nanometer. Hieronder een grafische uitleg van het lichtspectrum en het verschil tussen de waarnemingen van een mens en de insect.
400 – 800 nanometer
- Het licht wat de mens kan zien
- Dit gaat van de kleur violet tot rood
- Dit gedeelte van het spectrum bevat geen UV licht
350 nanometer
- Ultraviolet licht
300 – 650 Nanometer
- Het licht wat insecten kunnen zien en wat hen aantrekt
- Dit gedeelte van het spectrum is inclusief UV-licht
- De voorkeur van insecten licht tussen 300 en 420 nanometer.
Wat betekend dit voor de traditionele gloeilamp?
Het licht van de traditionele gloeilampen bevat vaak koelere tinten en geven relatief veel warmte af. 90% van de energie van gloeilampen en halogeenlampen wordt omgezet in warmte en zijn dus ook erg aantrekkelijk voor insecten die warmte receptoren gebruiken om te navigeren. Een bekend voorbeeld van een insect welke warmte receptoren gebruikt is de mug. Deze ziet verandering van temperatuur als teken van een voedselbron en gaat hier dus naartoe. Wil je bloedzuigers vermijden, dan is een lagere schommeling in temperatuur dus belangrijk.
En hoe zit dit dan bij LED lampen?
Een gemiddelde LED lamp is minder aantrekkelijk, omdat er vaak langere golflengte licht word geproduceerd. Daarnaast zijn LED lampen een stuk koeler in temperatuur en veroorzaken dus minder temperatuurschommelingen. Ook mogen we niet vergeten te melden dat LED lampen vaak weinig tot geen ultraviolette stralingen afgeven. LED lampen zijn dus vaak niet alleen veel efficiënter, maar hebben we degelijk effect op de aantrekking van insecten.
Kan een festival van insecten voorkomen worden? Nee. Dat betekend dus ook dat geen enkele fabrikant kan beweren een lamp te hebben ontworpen welke geen insecten aantrekt. Kan het helpen bij het verminderen van het insectenfeestje? Dat zeker!